Dolgular
Dolgu Nedir?
Dolgu, çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur. Bakterilerin girebilecekleri boşlukları dolgu ile kapatarak çürüğün ilerlemesini de engellenmeye çalışır. Geçmişten günümüze dolgu için kullanılan malzemeler, altın, amalgam, porselen, kompozit dolgulardır.
Dolguya ihtiyacım olup olmadığını nasıl bilebilirim?
Diş hekiminiz, çürüğünüzün doldurulmasının gerekip gerekmediğini saptayabilir. Diş muayenesi sırasında, her diş yüzeyini incelemek için diş hekiminiz küçük bir ayna kullanır. Anormal görünen her şey özel bir cihazla yakından kontrol edilir. Diş hekiminiz ayrıca, ağzınızın bir bölümünün röntgenini çekmek isteyebilir. Diş hekiminizin seçtiği tedavi tipi, çürüğün yol açtığı hasarın kapsamına göre değişir.
Dolgu ağrılı bir işlem midir?
Dolgu işlemi yapılırken hissedebileceğiniz ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için diş hekiminiz işlem görecek alana lokal anestezi yapmayı tercih edebilir. Lokal anestezinin ardından diş hekiminiz dişteki çürüğü çeşitli özel aletler yardımıyla temizleyecektir. Çürük bölge tamamen temizlendikten sonra, diş hekiminiz çürüğün temizlenmesi sonucu oyuk kalan alanı dolguyu yerleştirmeden önce hazırlamak için şekillendirecektir. Farklı tür dolgular farklı tür şekillendirme işlemleri gerektirir. Bu işlem dolgunun yerinde sağlam kalması için yapılır. Diş hekiminiz bu alana dolguyu yerleştirmeden önce, dişinizin içine pulpanın içindeki diş sinirini korumak için bir baz tabaka koyabilir. Bazı dolgu türleri özel bir ışıkla sertleştirilir. Bu dolgularda, diş hekiminiz dolgu maddesini yerleştirdikten sonra birkaç kez bölgeye ışık tutabilir. Bu dolgu maddesini sertleştirir ve sağlamlaştırır.